Kontrol Vanaları
Kontrol Vanaları
Kontrol Vanaları
Pompa kontrol vanaları içerik olarak, sabitlenmiş oldukları pompaların çalışma mekanizmalarında çalışma prensiplerini destekleyen pompalar diyebiliriz. Akışkanın hareketini başlatmak için kullanılan pompaların, akışkanın hareketini tamamlayabilmeleri için vana otomatik olarak açılır ve akışkanın ters tarafa hareketine engel olur. Daha sonrasında pompanın çalışmasının durdurulması için stoplandığında vana otomatik olarak kapanır. Vananın ve pompanın kapanma mekanizması birbirine bağlantılı olarak çalışmaktadır.
Kontrol Vanaları Nedir?
Adından da anlaşılabileceği gibi kullanıldığı alana akışın basıncını, yoğunluğunu, ısısını gibi özellikleri kontrol etmenize yardımcı olacak mekanizmalardır. Enstüriyel alanlarda kullanıldığında karışık ve çok gelişmiş mekanizmaları olabilse bile çok basit tabirle evlerinizde bulunan su vanaları kontrol vanalarının en basit ve anlaşılması kolay haline örnektir.
Kontrol vanaları seçimi yaparken boyutuna, hangi alanda kullanılacağına göre ( su, basınç….) mekanizmasına, elektrik ve uyarı sistemlerine bağlantı yapılabilmesi gibi özelliklerine dikkat etmekte fayda vardır.
Kontrol Vanası Çeşitleri Nelerdir?
Basınç düşürücü vanalar; sistem içerisinde bulunan akışkanın basıncının ayarlanması için kullanılan vanalar düşük basınçla oluşan akışın hızlanması ya da yüksek basıncın düşürülmesi için kullanılan vanalardır.
Ani basınç tahliye vanaları; sistem içerinde bulunan akışkanın ani basınç iniş ve çıkışları ile oluşan dalgalanmaların ayarlanması için kullanılırlar. Bu sayede sistemin korunması amacıyla kullanılan kontrol mekanizmalarının diğer adları emniyet vanaları olarak da geçer. İlgili Link ; Termostatik Vanalar
Flatörr seviye kontrol vanaları; kullanıldıkları depolar ve rezervuarlarda akışkanın seviyesinin sabit tutmak amacıyla kullanılan kontrol vanası çeşitleridir. Hidrolik ve sistem arızası oluşmadığı sürece sabit bir döngü prensibi ile çalışırlar.
Kontrol vanası çeşitleri yukarıda saydıklarımız gibi basit çalışma mekanizmaları ile çeşitlendirilebileceği gibi; akış yönüne, bağlantı şekline, kapama organının hareketine göre, kullanılan malzemeye, çalışma mekanizmalarına, gövde yapısına ve üretildikleri malzemeye göre de çeşitlendirilebilir.